Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Νικάει ο έρωτας

Πέφτοντας η χούντα, βρέθηκα, μικρό κοριτσάκι ακόμη - με έσερνε ένας μεγάλος μου ξάδελφος -  σε μια Συναυλία του Θεοδωράκη στο ΚαραΪσκάκη(*). Τον θυμάμαι σαν να είναι τώρα. Πως σου εντυπώνονται μερικά πράγματα! «Ετοιμαζόμασταν να δώσουμε αυτή τη συναυλία στο Σαντιάγο ως αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό. Τα πράγματα όμως ήρθαν αλλιώς. Δίνουμε αυτή τη συναυλία στην Αθήνα ως συμπαράσταση στον χιλιανό λαό που δοκιμάζεται και στη μνήμη του σύντροφου Αλλιέντε».
Σήκωσε ψηλά τα τεράστια χέρια του κι αγκάλιασε όλο το στάδιο. Και κατεβάζοντάς τα άρχισε μια μουσική, μα μια μουσική που την έχω ακόμη στ’ αυτιά μου. Οσες φορές και να την έχω ακούσει εκείνη η φορά τις νικάει.

Era el crepusculo de la Iguana ακούστηκε (**)

Από τότε μου είχε κολλήσει ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σαν να έχουν παράλληλη ιστορία. Σαν να μοιάζουν ενώ δεν μοιάζουν. Σαν να είναι καρμικές αδελφές. Μην μου ζητήσετε να το αποδείξω ιστορικά αν κι έχω τεκμήρια . Τώρα λέω τι αισθάνομαι. Διάβαζα, ξαναδιάβαζα, συζητουσα με λατινοαμερικάνους φίλους κι όλο αυτό είχα στο μυαλό μου.
Τώρα πάλι για άλλη μια φορά η ζωή έρχεται να ενισχύσει τις απόψεις μου.
Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, σε μια χώρα μικρή, δοκιμασμένη, ταλαιπωρημένη ξεσπούν τεράστιες διαδηλώσεις. Οργανώνεται Εθνική Απεργια. Την ίδια περίοδο που στην εδώ μικρή, δοκιμασμένη, ταλαιπωρημένη χώρα βράζει το πράγμα.
Πάλι η ίδια σκέψη με βασάνιζε όλες αυτές τις ημέρες. Ποιο είναι το μεταφυσικό κοινό που έχουν αυτοί οι δύο κόσμοι;
Μέχρι που είδα αυτή τη φωτογραφία (ανηρτημένη δια χειρός @ThePressProject)

National Strike in Chile: National strike in Chile

Και διάβασα αυτό το τουίτ 


Και τότε θυμήθηκα κι αυτή τη φωτογραφία
και φυσικά και αυτή 

Και φωτίστηκα. Το κοινό των δύο λαών είναι ότι και οι δύο πιστεύουν στον έρωτα. 
Ο έρωτας νικάει. 
Ο έρωτας είναι που νικάει.

-------------
(*) H Συναυλία δόθηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη τον Αύγουστο του 1975. Με την Εθνική Χορωδία της Γαλλίας και τα Κρουστά του Στρασβούργου
(**) Pablo Neruda Canto Heneral Algunas Bestias

1 σχόλιο: