Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Ενας πρίγκηπας πορτ μαντώ

Κάγκελο έμεινα χτες όταν σε ένα κενό από μια αυθημερόν επίσκεψη στο Ηράκλειο πήγα στο Μουσείο.  Είχα μείνει με την εντύπωση ότι οι εργασίες είχαν τελειώσει – αντίστοιχες μ’ αυτές του γιοφυριού της Αρτας – και το Μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό. Αμ δε! Βρίσκω την πόρτα του κλειστή και τα κλειδιά παρμένα και μόνο μια μικρή ταμπέλα που έλεγε Αίθουσα Εκθεμάτων.  Κάτσε, λέω. Πάω τοίχο- τοίχο προς τα εκεί και ρωτώντας ανακαλύπτω ότι λειτουργεί μόνο μια αίθουσα με τα πιο σημαντικά εκθέματα.  Πληρώνω (4 ευρώπουλα), αγγαρεύω και τον ταμία να μου φορτίσει το κινητό και λέω εντάξει τουλάχιστον θα ξαναδώ μερικούς παλιούς γνώριμους.   Πάλι αμ δε! Σε ένα τριάρι με λουτροκαμπινέ βιτρινάκια με σποτάκια, σαν κι αυτά που βάζουν τα ποτήρια στα συνοικιακά γυαλοπωλεία , φιλοξενούν θησαυρούς της παγκόσμιας  πολιτιστικής κληρονομιάς και της πιο υψηλής αναγνωρησιμότητας. Αντικείμενα που αποτελούν για πολλούς την μοναδική πολλές φορές αιτία για μια επίσκεψη στην Κρήτη δεν θέλετε να ξέρετε ποιας απαξίωσης τυγχάνουν.

Οι τοιχογραφίες της Κνωσσού σε έναν τοίχο φύρδην μύγδην βαλμένες.  Μόνο ο καπετάνιος με το τσιμπούκι έλειπε. 
Οι Ιερές Λάβρεις (Λατρευτικοί πέλεκεις) σύμβολο της μινωϊκής θαλασσοκρατορίας στημένες χωριστά σε δύο τελείως αφώτιστες γωνίες όπως αφήνουμε τη σκούπα όταν κάνουμε φασίνα και δεν έχουμε τελειώσει. 
Τα κοσμήματα σε προθήκες σαν κι αυτές των καταστημάτων της κάτω Ερμού μετά την Καπνικαρέα..

Οι χιλιετίες άλλα αντ’ άλλων έτσι ώστε να μην καταλαβαίνει κανείς τίποτε.

Απογοητεύτηκα τόσο πολύ που σηκώθηκα να φύγω.  Φεύγοντας μ’ έτρωγε ότι κάτι ξέχασα,  κάτι λείπει.  Θυμάμαι λοιπόν το κινητό μου που είχα δώσει  στον ταμία να φορτίσει και ότι δεν είδα πουθενά τον Πρίγκηπα  της Κνωσσού.  Επειδή πήγε ο νούς μου ότι μπορεί και να τον έχουνε πουλήσει γυρίζω να το διαλευκάνω.  Όπως πάω λοιπόν να ρωτήσω τον φύλακα -  έναν από τους πιο ευγενείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει – τι συμβαίνει, κάνω έτσι και βλέπω πίσω του,  δηλαδή φόντο του φύλακα, στο μέρος ακριβώς που βάζουμε εκείνο το κωλοέπιπλο που τα χωρά ει όλα, κλειδιά μπουφαν, λογαριασμούς, τον ωραιότερο πρίγκηπα του κόσμου. Κι επειδή ο φύλακας ήταν και επιβλητικός ο πρίγκηπας δεν φαινότανε και καλά.

Να σας πω ότι ρωτώντας έμαθα ότι το Μουσείο θα ανοίξει τον επόμενο Μάϊο κατά τας υποσχέσεις.

Θα μου πείτε εδώ κλείνουν σχολεία, νοσοκομεία μας πηδάνε τις ζωές κι εσένα σε πείραξε το στριμωξίδι στο Μουσείο.  Ναι, γιατί πιστεύω ότι από εκεί αρχίζουν όλα.

Και τα νεύρα μου δεν είναι μόνο για την Κυβέρνηση και τα μνημόνιά της αλλά και για τους αρχαιολόγους και για τις τοπικές αρχές αλλά και για τους ίδιους τους Ηρακλειώτες  που σε άλλες εποχές (επί Καραμανλή κανονικού) στήσανε τα πολυβόλα πάνω στην ταράτσα του Μουσείου για να μην πάνε τα εκθέματα τσάρκα στην Αμερική .  Και το κερδίσανε.  Που είσαστε τώρα σύντεκνοι;;;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου